Deze liefdevolle hulp
kan ik jou/jullie bieden:
Praktijk
'Gewoon zoals je bent '
Lankerseweg 3B
7025 ED Halle
(Op de eerste verdieping vind je de praktijkruimte)
De signalen van een overprikkeld kinderbrein
Kinderen hebben van nature een sterke nieuwsgierigheid en een levendige geest, maar in onze prikkelrijke wereld kan hun brein soms overbelast raken. Wanneer dit gebeurt, kan een overprikkeld kinderbrein leiden tot verschillende signalen die jij als ouder kan herkennen. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen, zodat je je kind kunt ondersteunen in het vinden van rust en balans.
Snel emotioneel worden
Als je merkt dat je kind bij de kleinste dingen in tranen uitbarst of heel boos reageert, kan dit een teken zijn dat het overprikkeld is. Hun emoties kunnen erg intens zijn, en ze hebben moeite om deze te reguleren.
Kort lontje
Kinderen die snel geïrriteerd zijn en weinig geduld hebben, kunnen zich overweldigd voelen. Dit kan zich uiten in frustratie over kleine dingen, zoals het niet kunnen vinden van hun speelgoed.
Onrustig gevoel
Een kind met een overprikkeld brein kan constant onrustig zijn, niet stil kunnen zitten of moeite hebben om te focussen op één activiteit. Dit kan leiden tot chaotisch gedrag.
Negatieve gedachten
Kinderen kunnen vast komen te zitten in negatieve gedachten, zoals "Ik kan dit niet" of "Niemand vindt me leuk". Dit kan hun zelfvertrouwen beïnvloeden en hen nog meer stress bezorgen.
Mentale vermoeidheid
Je kind kan moe lijken, maar het kan zich niet ontspannen of het lukt niet om in slaap te vallen. Mentale vermoeidheid kan zich uiten in prikkelbaarheid en een gebrek aan motivatie voor activiteiten die ze normaal leuk vinden.
Piekeren
Als kinderen zich zorgen maken over dingen die ze niet kunnen oplossen, kan dit leiden tot piekeren. Dit kan bijvoorbeeld gaan over schoolwerk, vriendjes of toekomstplannen.
Slaapproblemen
Overprikkeling kan het moeilijk maken voor kinderen om in slaap te vallen of om goed te slapen. Ze kunnen bang zijn of ze blijven maar piekeren.
Hoofdpijn
Kinderen kunnen klagen over hoofdpijn, vooral spanningshoofdpijn, wat een teken kan zijn dat ze mentaal overbelast zijn. Dit kan komen door stress of teveel prikkels.
Uitstelgedrag
Als je kind taken uitstelt, zelfs eenvoudige zoals huiswerk maken of opruimen, kan dit een teken zijn van overprikkeling. Het kan voelen alsof de taken te groot zijn om aan te pakken.
Zoeken naar afleiding
Kinderen kunnen snel afgeleid zijn en constante behoefte hebben aan prikkels, zoals schermtijd, om hun gedachten te verzetten. Dit kan een manier zijn om hun gevoelens te negeren.
Slechte concentratie
Een overprikkeld kinderbrein heeft moeite om zich te concentreren. Je kind kan afgeleid zijn in de klas of thuis, waardoor het moeilijk is om aandacht te geven aan schoolwerk of gesprekken.
Jammeren of klagen
Als je kind vaker klaagt of zeurt over situaties waaraan hij/zij zich normaal gesproken niet stoorden, kan dit een teken zijn dat het kind zich overweldigd voelt.
Gespannen spieren
Spanning kan zich bij kinderen uiten in lichamelijke klachten, zoals buikpijn of een stijve nek. Dit kan het gevolg zijn van stress en overprikkeling.
Moeite met keuzes maken
Een kind kan moeite hebben met het maken van eenvoudige keuzes, zoals wat ze willen eten of welke activiteit ze willen doen. Dit kan hen frustreren en nog meer stress bezorgen.
Hoe ga je om met een Overprikkeld Kinderbrein?
Als je deze signalen bij je kind herkent, is het belangrijk om samen naar manieren te zoeken om te ontspannen. Zorg voor rustige momenten, zoals een verhaal voorlezen of samen een wandeling maken. Creëer een rustige ruimte waar je kind zich kan terugtrekken om te ontspannen. Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen hierbij helpen.
Door je kind te ondersteunen in het omgaan met prikkels, help je hen om weer tot rust te komen en hun emoties beter te reguleren. Dit is een belangrijke vaardigheid die hen zal helpen, niet alleen nu, maar ook in de toekomst.